Sista etappen, blankhav och maffig segling.

Oxelösund - Vikingshill 12 timmar. (8 knop i snitt)

Första delen över Östersjön, från Oxelösund till Mysingen (Nynäshamn) blev tyvärr åter en motorresa. Havet var magiskt blankt med små dyningar kvar efter blåsvädret som varade ett par dygn. Som tur var så kom den vind som förutspåtts i prognosen. En frisk sydväst drog in när vi gått ca halva mysingen, lite starkare än vad som sagts så vi fick läns till halvvind hela vägen hem. Spinnackern åkte upp och vi fick rejäl fart, toppade någonstans runt 17 knop på Ingaröfjärden. Det var ganska kul att åka bland alla blyfraktande lutbåtar. Vi har ju mest varit ensamma ute på haven hittills, men den här helgen verkade många vara på vär ut. En del av dem gick mot oss på kryss i ca 40 graders lutning. Jag minns hur obekvämt det var.

Efter en hel del besvär med länskörningen så kom vi på att den asymetriska spinnackern var mycket stabil om man slog över den till "fel" sida. Man gippar över den som ett vanligt försegel, alltså ingen vanlig spinnacker med spri-bom, snarare som en jättelik genoa. Den var helt stabil en bit över på negativ slör så att säga, med storen låst med uthal.

Mycket bra fart, vi kunde i plattläns göra bra högre fart i knop än vad vindmätaren mätte upp i m/s. Typ 6-7 knop med 4-6 m/s på mätaren.

I Baggenstäket funkade det jättebra med ena pontonen indragen. Den andra kan man ju köra nästan helt upp mot land där det är som trängst. Den sticker ju max 20 cm ner i vattnet.

Väl hemma vid bryggan väntade en liten välkomstkommitée bestående av min grabb Simon, 9år, som alldeles ensam hade gått och vankat en stund i hamnen. De andra i familjen var borta på diverse sociala aktiviteter. Dålig tajming av mig.

Sen blev det lite trist. När sista pontonen skulle vevas in fastnade barberhaul-repet i glidlagret mellan ponton och främre balken med ett gnissel. Och där satt det fast med pontonen halvväg inne. Repet är monterat där det ligger från fabrik så det här lär jag ju ta med tillverkaren. Det ska inte kunna hända. Nåja, min båtplats visade sig ändå vara utlånad till en temporär gäst så det blev till att lägga sig på utsidan mot fjärden tills vidare. Suck, inte många rätt när man kommer hem helt slut efter en veckas intensivsegling. Kändes rätt tungt.

Väl i hamn hoppade Simon ombord och klängde runt en halvtimme under ständiga små utrop av gillande över vad han såg. Det kändes finfint. Sen hittade han datorn och drog igång ett favoritspel medan jag sket i allt strul och fixade middag ombord åt oss två.

Väl hemma kom vi på att jag inte hade några nycklar med mig. Utelåsta spelade vi fotboll till efter elva när Malena kom hem. Det var rätt skönt att få en dusch och krypa i säng :-).

Vem vet, jag kommer kanske att fortsätta att logga lite händelser kring båten, men nu är det slut för ett tag...

Bajbaj
/T

Lite bilder.
Gustav Dahlen - Landsort
Onaturligt stilla Som en kniv i varmt smör, i sex knop
Onaturligt stilla Som en kniv i varmt smör


Frukostfix Avslappnad rorsman


Ankomstinpektion Oh, en dator - Inspektion över


Tampen i kläm? - Jajjamensan

Kommentarer
Postat av: Palle

Hej Tomas,

tack för den underhållande och intressanta bloggen. Gratulationer att du nådde hem med liv, lem och båt. Starkt!

Hoppas vi ses snart.

Kram,

Palle

2008-06-08 @ 08:59:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0