Hej ohoj

kl 1230: Nu är vi lite slitna efter kontinuerlig segling/motoring sedan Hamburgsund ca 150 nm.
befinner oss nu på Kattegatt  56.16.7 N,  12.28.7 E. Slå in det på google maps så får ni se.

Quick english translation. It's tough learning to tack a trimaran in high sea and decent wind at night. we are currently at the nautic coordinates above. Have been going strong since the last stop i Hanburgsund, 150 miles back. No none is sea sick (yet) wich is good.). No real sleep though, just short naps so tonight it's harbor time.

Om ni bara har en attlas så är vi ca 17 nm eller ca 30 kilometer norr om Kullens fyr, eller Mölle by the sea som ligger norr om Höganäs. Snart skåne och skörbjuggen börjar sätta in. Hoppas att det blir lugnare vatten i sundet så vi kan sova lite. Hoppas att hinna till Landskrona idag.

Det var en riktigt härligt tuff segling i natt. 8-11 meter, pinkryss och +1meter dyningar med brottsjöar över båten och vi skulle lära oss att kryssa med en trimaran. Det är lite eljest må jag säga. Snabbt upp, pressa över med genoan, fullt roder, lätta trycket i storen när man är över, fall av för mycket, skota genoan hårt, ta fart på halvvind, skota in storen och gå upp i vind. Efter ett par försök med back i seglen och fast i vindögat så fick vi kläm på det. Som tur var så var det långa ben så vi behövde inte slå så många gånger.

Man tar inte så mycket verklig höjd med en trimaran eftersom den går 50-100% snabbre än en blyfraktare och den relativa vinden blir fort brant. Men man kan ju alltid välja att gå högre och långsammare (lol). Jag ska fixa ett litet program som optimerar höjdval när man vet fart-, kurs- avdriftsskillnad. (nån förvånad ;-p )

Ingen kunde sova så jag fick byta kurs och gå in mot Sverige för att få lugnare vatten. Det funkade fint. Det mojnade av tyvärr på fm så nu går vi på segel och motor.

Ingen behövde mata fiskarna under natten vilket var tur. Men man fick känningar om man försökte pyssla lite i kajutan.

I natt blir det hamn. sen kan vi ta ett långrace igen..


No night pics, Sorry.. But we did catch a low aeroplane fly-by today. Next blog.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0